Vår personal i Gävle reder ut kraven gällande IMD system

Visste du att det nyligen har införts nya krav och regler för flerbostadshus, såsom hyresfastigheter och BRF: er, att installera IMD system? Här går vi på Kalema E-Mobility igenom allt du behöver ha koll på efter att de nya kraven trädde i kraft 1/7-2021.

IMD system i Gävle

Har du koll på vilka nya krav som gäller för IMD system i Gävle? Oavsett om ni funderar på att installera ett IMD system i en hyresfastighet eller i en bostadsrättsförening finns det ett antal regler och krav ni behöver ha koll på. På Kalema E-Mobility har vi självklart stenkoll på detta och går här igenom allt du behöver veta!

Bakgrund till Boverkets nya krav

Den 1/7–2021 trädde nya krav på IMD system i Gävle och övriga landet i kraft. Reglerna i fråga är ett resultat av EU:s direktiv. De har som syfte att enskilda hushåll i exempelvis en BRF ska ha möjlighet att kunna se sin egen förbrukning, något som enligt studier visat sig kunna minska förbrukningen med så mycket som 25–35 %. Människor som själva kan se sin förbrukning tenderar att till exempel sänka temperaturen inomhus och använda mindre varmvatten – något som gör stor skillnad för ens individuella miljöpåverkan i det långa loppet.

De nya kraven på IMD system i Gävle innebär:

  • De nya kraven började gälla den 1 juli 2021 för flerbostadshus med en energiprestanda, primärenergital, som överstiger 180 kWh/m2 och år i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. I övriga landet ligger gränsvärdet på 200 kWh/m2 och år.
  • Numera krävs IMD för tappvarmvatten för flerbostadshus vid ombyggnad som omfattar en ny installation eller ombyggnad som innefattar en väsentlig ändring av en befintlig installation.
  • Kraven på IMD för uppvärmning gäller flerbostadshus som har låg energieffektivitet som har en central värmekälla, exempelvis fjärrvärme.

När behöver man som fastighetsägare eller förening ha installerat ett IMD system? Jo, den 1 juli 2023 är slutdatumet för att ha implementerat energieffektiviserande åtgärder som inte genomförts i samband med ombyggnad. Slutdatum för att ha genomfört energieffektiviserande åtgärder i samband med annan form av ombyggnad är den 1 juli 2026.

Anlita oss för installation av IMD system i Gävle

På Kalema E-Mobility besitter vi en gedigen kompetens inom IMD system. Hos oss arbetar en utbildad och erfaren personalstyrka som ser till att ert system installeras enligt konstens alla regler så ni kan förlita er på det långt in i framtiden. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er att framtidssäkra er förening genom att installera ett IMD system i Gävle med omnejd – vi berättar också gladeligen mer om oss och våra tjänster!

Kontakta oss när du behöver en specialist på IMD system

Är du intresserad av att anlita oss för att installera ett IMD system i Gävle, Sandviken eller närliggande orter? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig med rådgivning och offertlämning!